ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Θαυμάστε την καταπράσινη φύση με μια βόλτα με το αυτοκίνητο

Από το  συγκρότημα Eleonas Country Village  μπορείτε να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητο  , το Ανάκτορο τις Φαιστού  , την Αρχαία Γόρτυνα  η τα Ματαλα για καφέ και φαγητό.

Ανάκτορο Φαιστού ( Ελαιώνας- Φαιστός  21,20 km )

Η Φαιστός ήταν πόλη της Μινωικής Κρήτης, 55χλμ νότια του Ηρακλείου και κοντά στο Τυμπάκι. Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε χαμηλό λόφο στην πεδιάδα της Μεσαράς, με πανοραμική θέα στην τριγύρω περιοχή. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ανακτορικό κέντρο μετά το παλάτι της Κνωσού, καθώς καταλαμβάνει έκταση 18 στρεμμάτων.

Η πόλη κατοικήθηκε ήδη από το 6000πΧ, ενώ ήκμασε παράλληλα με την πόλη της Κνωσού, έως τον 1ο πΧ αιώνα. Το ανάκτορο της Φαιστού είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο. Ιδρύθηκε περίπου το 2000πΧ, σύμφωνα με το μύθο, από τον Μίνωα. Βασιλιάς του ανακτόρου υπήρξε ο αδερφός του Μίνωα, ο μυθικός Ραδάμανθυς. Ο Ραδάμανθυς ήταν γιος της Ευρώπης και του Δία και ήταν γνωστός για τη δικαιοσύνη του. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδεται η συγγραφή του Κρητικού Κώδικα, του πρώτου νομοθετήματος από κανόνες δικαιοσύνης, τον οποίον υιοθέτησαν αργότερα και οι Σπαρτιάτες. Λόγω της δίκαιης κρίσης του, μετά τον θάνατο του ορίστηκε κριτής στον Άδη, όπως και ο αδερφός του Μίνωας.

Το ανάκτορο ισοπεδώθηκε το 1700πΧ από ισχυρό σεισμό, αλλά αναστηλώθηκε άμεσα. Τότε η Φαιστός παρήκμασε, ενώ τα ηνία της περιοχής πήρε η γειτονική Αγία Τριάδα, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε. Η Φαιστός παρέμεινε όμως το σημαντικότερο λατρευτικό κέντρο της νότιας Κρήτης. Μετά και την καταστροφή του 1450πΧ (πιθανόν από σεισμό), η Φαιστός αναστηλώθηκε, έκοψε δικό της νόμισμα κι επανήλθε στην ακμάζουσα κατάσταση της. Αυτό διήρκησε ως τον 1ο αιώνα π.Χ., όταν καταστράφηκε από τη γειτονική Γόρτυνα, η οποία έγινε κατά τη Ρωμαιοκρατία και η νέα πρωτεύουσα όλης της Κρήτης.

Τα κτίσματα που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα στην Φαιστό ανήκουν στην περίοδο 1700-4150πΧ και, σε αντίθεση με της Κνωσού, δεν έχουν αναστηλωθεί. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1900 από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή υπό την καθοδήγηση των Federico Halbherr και Luigi Pernier, ενώ το 1950-71 ανέλαβε ο Doro Levi. Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό 8:00-15:00, Θερινό: 8:00-20:00 - Εισιτήριο Εισόδου: 8€, μειωμένο 4€ Τηλέφωνο: +30 2810 288485, +30 2810 288394

Αρχαία Γόρτυνα  ( Ελαιώνας- Γόρτυνα 18,4 km )

Ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας βρίσκεται 45χλμ νότια του Ηρακλείου, δίπλα στο χωριό Άγιοι Δέκα και διασχίζεται από το δρόμο που συνδέει τους Αγίους Δέκα με τις Μοίρες. Η πόλη ήταν απλωμένη σε μια μεγάλη έκταση κατά μήκος του Μητροπολιανού ποταμού (ή Ληθαίος), βασικού παραπόταμου του Γεροπόταμου, πνιγμένη και σήμερα στους ελαιώνες.

Η περιοχή κατοικούνταν ήδη από το 3000 π.Χ., ενώ κατά τη μινωική εποχή εξελίχτηκε ως μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Μάλιστα, τον 3ο αιώνα πΧ ξεπέρασε τη Φαιστό σε ισχύ και πήρε υπό την κατοχή της τα Μάταλα, ενώ διατήρησε και το λιμάνι της, τη Λεβήνα (ο σημερινός Λέντας). Η ακμή της φιλορωμαϊκής πόλης απογειώθηκε όταν οι Ρωμαίοι μετέφεραν την πρωτεύουσα της Κρήτης και της Κυρηναϊκής (περιοχή της σημερινής Λιβύης) στη Γόρτυνα. Η πόλη, μετά από σχεδόν 10 αιώνες ακμής, καταστράφηκε οριστικά από τους Άραβες το 828μΧ.

Η πόλη της Γόρτυνας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Οι πρώτες έρευνες στη Γόρτυνα ξεκίνησαν το 1884 από τους αρχαιολόγους Federico Halbherr και τον Στέφανο Ξανθουδίδη, όταν ανακάλυψαν τη Μεγάλη Επιγραφή της Γόρτυνας . Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό 8:00-15:00, Θερινό 8:00-20:00 - Εισιτήριο Εισόδου: 6€, μειωμένο 3€ - Τηλέφωνο: 2892031144.