Αξιοθέατα στην Περιοχή

Κοντινές περιηγήσεις σε αξιοθέατα από τον Ελαιώνα

ΛΙΜΝΗ  ΖΑΡΟΥ  (Βοτόμος)

Η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βοτόμος  βρίσκεται στα 600μ  απο τον Ξενώνα Ελαιώνα . Η λίμνη πριν το 1987 ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος ο οποίος σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Την σημερινή της μορφή την πήρε το 1987, όταν η Δασική Υπηρεσία ανέπλασε την περιοχή και δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη όπου συγκρατούνται τα νερά της πηγής.

Η ονομασία Ζαρός προέρχεται από το μόριο Ζα, που σημαίνει πολύ, και το ρήμα ρέω. «Ζαρός» δηλαδή σημαίνει το μέρος όπου ρέει πολύ νερό.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχει καφετέρια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει τον καφέ του . Επίσης, υπάρχουν χώροι με παγκάκια και τραπέζια, στους οποίους μπορείτε να κάνετε πικ νικ. Η βόλτα γύρω από την λίμνη είναι πολύ σύντομη και αξίζει, καθώς οι όχθες τις είναι πνιγμένες στο πράσινο και στα πλατάνια. Στην λίμνη υπάρχουν ψάρια ,πάπιες και χελώνες .

ΜΟΝΗ  ΒΡΟΝΤΗΣΙΟΥ

Η Μονή Βροντησίου βρίσκεται   5,5 χλμ νοτιοδυτικά του Ελαιωνα  ( 5 λεπτά με αυτοκίνητο ) , ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια, σε μια περιοχή με πανορανική θέα στον κάμπο της Μεσαράς. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Κρήτη. (ανοιχτό για επίσκεψη  09:00-13:00pm   &   16:00-20:00 pm).

Η παράδοση θέλει τον Μιχαήλ Δαμασκηνό και το Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας, να έχουν ζήσει στο Βροντήσι . Μάλιστα έξι εικόνες του Δαμασκηνού που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Αγιογραφίας στην Αγία Αικατερίνη βρισκόντουσαν στη μονή Βροντησίου. Οι τοιχογραφίες που έχουν σωθεί στο καθολικό είναι του 14ου αιώνα και δείχνουν επιρροές από την παλαιολόγια Αναγέννηση και αναδεικνύουν την ποιότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης που είχε αναπτυχθεί στη Μονή.

Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα, που αντανακλάει την αλλοτινή αίγλη του μοναστηριού είναι η ανάγλυφη κρήνη του 16ου αιώνα που αναπαριστά τον Αδάμ και την Εύα. Στα πόδια του βρίσκονται 4 φιγούρες που ρέουν με νερό, οι οποίες συμβολίζουν τους 4 ποταμούς της Εδέμ. Η κρήνη θεωρείται το ωραιότερο δείγμα επαρχιακής κρήνης στην Κρήτη και γι’αυτό οι Τούρκοι ονόμαζαν το Βροντήσι ως Σαντριβανλί μοναστίρ. 

 

ΡΩΜΑ'Ι'ΚΕΣ  ΠΗΓΕΣ

Δυτικά από τη λίμνη «Βοτόμου» και σε μικρή απόσταση  από τον ξενώνα μας βρίσκεται η μικρότερη πηγή της «Στέρνας» (100 μέτρα από τους ξενώνες Eλαιώνας). Πήρε το όνομα της από την αρχαία ρωμαϊκή δεξαμενή (cisterna) που σώζεται ακόμα έως και σήμερα. Το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή ήταν ανεπτυγμένο από τα αρχαία χρόνια . Από την πηγή Στέρνα, στα βόρεια του Ζαρού, υδρευόταν η αρχαία Γόρτυνα. Σώζονται ερείπια του ρωμαϊκού υδραγωγείου

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υδρομάστευσης της Ρωμαϊκής περιόδου στην Κρήτη, από την οποία οδηγούσαν το νερό μέσω κλειστού αγωγού στην αρχαία Γόρτυνα.